Prečo Slováci nefandia Kataláncom? My sme predsa tiež . . .

10. októbra 2017, asimo, Nezaradené

Keď sa Slovensko domáhalo svojej zvrchovanosti, tiež sa mohli všetci „pravdoláskari“ ohradiť, že „však máte svoj štát, Česko-Slovensko, nie?“…ale vraj nám tlieskali, lebo zanikali posledné historické zvyšky pripomínajúce „komunizmus“. A tankami a samopalmi sa rozdeľujúca Juhoslovanská federatívna republika bola ešte len pred nami… Tak čo pindá súčasná politika a médiá?

Katalánci majú svoj jazyk, históriu, kultúru a boli narodom, boli…do 15.storočia, keď ich Španielske kráľovstvo pod silným katolickým vplyvom INKVIZÍCIE „neintegrovalo“. A vraj ešte predtým ich Španieli chránili pred Maormi…načo takto vyhadzovať si staré historické pravdy…

Dnešok je dôležitý: Katalánci sú hrdí na svoju identitu. Je ich sedem miliónov a územie je veľké takmer ako Slovensko. Lenže majú svoju autonómiu, nakoniec, len toť v roku 1975 po páde fašistického Frankovho režimu ju dostali v rámci Španielska, dovtedy ich fašistický režim prenasledoval, nesmelo sa hovoriť a písať katalánsky, režim vyciciaval hospodársky rozvinutejšie katalánske oblasti. Potom to vyzeralo lepšie, chvíľu, keď bola prosperita, ale potom prišla kríza … a dnes opäť „režim“, čiže ústredná vláda v Španielsku odčerpáva z priemyselne a hospodársky vyspelého Katalánska zdroje, pričom v Barcelone a v iných mestských priemyselných aglomeráciách je viac ne-Kataláncov zamestnaných ako samotných Kataláncov. Ano, DIABOL JE V EKONOMIKE. Do toho prišla eurobyrokratická situácia, keď bohatšie časti majú mať odvody daní vyššie, takže sa odbúravajú i tie výdobytky autonómie, ktoré znamenali možnosť daňami si svoje Katalánsko lepšie spravovať.

A tomuto by sme my Slováci mali dobre rozumieť – to večné hádanie sa po roku 1990 že „kto na koho dopláca“…

Takže vraj veľké manifestácie za zachovanie Katalánska v rámci Španielska? To ozaj? To ako keď by sa všetci „cépečkári“ chodiaci za robotou do Bratislavy a západo-kraja zišli na námestiach Bratislavy protestovať proti tomu, že Bratislava sa odtŕha od Slovenska, juj to by bolo protestov…

Teraz vážne: A kto má čo proti tomu, ak by vznikla nová REPUBLIKA KATALÁNSKO? Má  s tým problém Brusel? Nuž a prečo? Má s tým problém NATO? A prečo? Má s tým problém Madrid – no ten musí, prestane mu do „centra“ pritekať zdarma peňazí od druhých…má s tým problém demokracia? No nemala by mať problém, veď ide o práva národov na sebaurčenie. Ešte stále sa v 21.storočí nedoriešili práva na sebaurčenie národov ako Palestína, Kurdi, no nie je to hanba?

Keď toto píšem, možno už v Barcelone Katalánska vláda SAMOSTATNOSŤ A ZVRCHOVANOSŤ vyhlásila. Privítajme ich, Kataláncov s ich vlastným štátom. VIVAT CATALANIA! 

Pridajme sa, ved aj nás mohli v novom demokratickom a kapitalistickom režime trestať a stíhať…