Peter? Petra? Petro? ktorá/ktorý/ktoré že si Ty?

30. júna 2018, asimo, Nezaradené

Takmer národný sviatok – 29.júna, sa môže o rok stať nočnou morou: Znova bude Petra a Pavla  a už je i Petry. Bude aj „onô“, čiže PETRO? Lebo už sa to priblížilo k našim hraniciam.V Rakúsku už podľa správy i tu v Pravde „rakúsky ústavný súd potvrdil, že z dohovoru vyplýva i „právo na individuálnu pohlavnú identitu“. Štátne orgány tak nemôžu určovať niektoré z pohlaví osobám, ktoré sa s tým nestotožňujú. Uvedený zákon určuje povinnosť uvádzať v registri matričných údajov pohlavie, neprikazuje však, že musí byť len výhradne mužské alebo ženské. Súd ponechal otvorenú otázku, čo zapísať do príslušného poľa v prípade intersexuálnej osoby. Ako možnosti uviedol výrazy „rôzne“, „inter“ či „otvorené“.

Ústavný súd sa zaoberal touto problematikou na podnet osoby zo spolkovej krajiny Horné Rakúsko, ktorej neumožnili zmeniť si v registri údaj týkajúci sa pohlavia na „inter“ alebo podobne.

Otázkou uvádzania tzv. tretieho pohlavia v dokladoch sa zaoberal vlani aj ústavný súd v Nemecku, ktorý nariadil zmenu príslušnej legislatívy v prospech intersexuálnych ľu­dí“.

Lenže, ako má taký chlap vedieť, s kým sa stýka? Vonkajšie pohlavné znaky podliehajú už módnym vplyvom: Končita z Rakúska má fúzy, ale je  to baba či chlap? A ako to bude s oným, čo bude ONO: Petro? Siahnuť mu na druhotné pohlavné znaky tam dolu nemožno. Neviem, či poriadny chlap bude mať chuť overovať si na notárstve, či bude randiť s Petrou či s – no pomôžte, jazykovedci, s Onom – s tým, kto bude Petro….

Tu už končí každá sranda….“Pane, Vy jste vdova?“ spomínate na čs. veselohru. A onedlho: Pani, vy ste ONO? A dnes máte náladu byť „ním, „, „ňou“, alebo „onom“.Vlastne, po slovensky máme taký výraz :“Oné“ Alebo „Onô“.

Budú ešte vôbec povolené tance? Tanečné súťaže? Lebo ak tancujú DVAJA, nie je to diskriminácia? Kto bude tancovať s tým tretím? S Onôm?

Nemali by sme sa už spamätať? Veď sme ešte nedoriešili chudobu, ešte stále máme deti z rozvrátených rodín, ešte stále máme opustené deti – a Európa s Bruselom už rieši legislatívu pre „rovnoprávnosť „oných“…

(U toho výrazu TRANS sme aspoň vedeli, že dáma či pán si želajú zmeniť pohlavie, ale tu? )