Len ste sa rehlili „Ani zrnu nazmar“ za socializmu, teraz sa rozčulujete na jablkách?

15. septembra 2018, asimo, Nezaradené

Veta „S úrodou to u nás vyzerá katastrofálne, máme neskutočné množstvo jabĺk, ktoré, žiaľ, nevieme predať.“ Škandál: lebo tisíce slovenských detí a desaťtisíce starých ľudí by si tie vitamíny, pekníny a tú stravu z jabĺk zaslúžili. Kapitalizmus vám nedovolí pozbierať a rozdať ich?

Vraj „Úroda jabĺk na dolnom Zemplíne je tento rok bohatá, výkupné ceny sú však také nízke, že sa pestovateľom ani neoplatí ich zbierať.“ Citujem druhú vetu tu z Pravdy. A tak je to i s tým našským Kapitalizmom! Čo sa neoplatí, treba nechať zhniť. Čo je nákladné, napríklad ľudia, starci, dôchodcovia, nechať zhynúť. Čo sa nevyplatí podnikavcom –ako  nákup pracovnej sily – nechať vyhladovať…taký je náš demokratický systém založený na kapitalizme a neviditeľnej ruke trhu.

A vy ste sa tak rehlili na socialistickom „ani zrne nazmar“…kúpite dnes ešte kapitalizmus ako ekonomický a morálny supertovar?

ps pre diskutérov:

Dôchodcovia by radi: ale je to všetko súkromný majetok a nikto im nedovolí prísť si zadarmo nazbierať: alebo už máte v rukách správu, ktorý súkromník ich pustí?

Nadprodukcia nie je iba v jablkách, máte pravdu – solidna cena auta zo štyroch automobiliek v „podnikovej predajni“ by vyšla na tritisíc Eur i s DPH, ale ktorý akcionár automobiliek by to dovolil?

Píšte múdro prosím….