„Žerieme“ dôsledky neúcty k vlastnej práci

31. januára 2019, asimo, Nezaradené

Slovensko dokázalo prechádzať dejinami Európy iba preto, lebo si vážilo prácu svojich otcov a dedov a malo úctu k vlastnej práci. Len prácou sa dokázalo uživiť a poskytovať zdravú obživu svojmu spoločenstvu, nech už tu boli akíkoľvek agresori, okupanti a kolonizátori…

dnes už tomu tak nie je. Dedovia a mŕtvi otcovia sa v hroboch obracajú…Najnovšie bez chránenia naše deti, naši vnuci, naši starci i zamestnanci ktorí majú nárok tak 30 minút na varený obed z nejakej jedálne, tí všetci jedia často nevhodnú, niekedy sa to zistí, že otrávenú či ľudskému konzumu nevhodnú stravu. Kedysi to boli uhorky, kto si spomenie na kontaminované hovädzie s BSA chorobou, len nedávno brazílska mrazená hydina, fipronilom kontaminované vajcia, a aha čo dnes:

 „Pokazené mäso z Poľska skončilo v reštauráciách aj škôlkach, dostalo sa sem 300 kilogramov“

To je predsa článok zo serióznych novín, z Pravdy samotnej…Ľudia si ešte pamätajú na Zelovoce zásobované z Jednotných roľníckych družstiev, áno, z tých čo sa pre pár šupov z podielovej listiny likvidovali, ľudia si ešte pamätajú na mäsové a údené výrobky podľa prísnej ČSN – československej normy, kde chuť mäsa bola mäsová a chuť špekáčkov bola ozaj mäsová a údená, kde v každom okrese existoval hydinársky závod zásobujúci okres hydinou, vajciami, atd…

niekde to bolo uverejnené, čo písal poľnohospodársky nestor J.Hraško:

Poľnohospodárstvo bolo do roku 1990 konsolidované a zabezpečovalo zamestnanie pre 17 %

všetkých pracovníkov v odvetví hmotnej výroby a na tvorbe hrubého spoločenského produktu sa

podieľalo 10,7 %. Vďaka dotačnej politike štátu boli potraviny lacné a viac ako 98,5 % pochádzalo z domácej produkcie. Agrárny sektor sa začal meniť v roku 1990.

A začalo to rozbitím a škandalizovaním najmodernejšieho producenta potravín JZD Agrokombinát Slušovice, likvidáciou družstevného poľnohospodárstva po 1993 a potom i likvidáciou čs. i slovenského potravinárskeho priemyslu…

Prestali sme si vážiť vlastnú výrobu, vlastnú prácu zhmotnenú vo svojich potravinách – a aj preto nás dnes dokáže doslova otráviť každý obchodník, každá obchodná firma ťahajúca „lacné“ potraviny zo sveta, potraviny ktoré sú lacné lebo sú NEBEZPEČNÉ.

Nie, jedna ministerka pôdohospodárstva to sotva ťažko zmení i ked ju odvolajú…toto zmení len vzbura konzumentov, toto zmení možno až zmena hospodárskeho a sociálneho režimu.

„Žerieme“ dôsledky neúcty k vlastnej práci!